Fritid, Rundor

Drömmen om Col du Tourmalet

Med kudden fortfarande i ansiktet tittade jag ut vid ca 08.30 bakom persiennen och det såg inte roligt ute. Tog ett beslut att inte cykla idag eftersom bilden av ett regnigt Sverige, tolkat av både YR och SMHI hade fastnat i huvudet från kvällen innan.

Några timmar senare insåg jag att både prognoserna var helt åt skogen. Det skulle inte regna!

Serverade mig en en snabblunch bestående av en näve musli i en skål med yoghurt, fixade till cykeln, fyllde vattenflaskorna och begav mig ut.

Planen var att rulla förbi Skultuna och via Ramnäs ta mig till Hallstahammar och Rytterne. Jag hade inte hunnit riktigt ur staden förrän jag mötte Stefan, Andreas och Conny vid kyrkogården, på väg hem från förmiddagspasset med klubben.

Conny såg en möjlighet att träna lite mer och hakade på mig hela vägen runt igen. Motvinden låg på vägen mot Ramnäs men blev till medvind mot Sura- och Hallstahammar. I ett bra tempo tog Vi oss genom Hallstahammar, Kolbäck, Strömsholm och vid Rytternekorset dök Jocke upp. Partempot blev till ett lagtempo genom Rytterne, Örtagården och mot Värmekraftverket.

Jag drog upp ideén att åka ned till Frankrike i juli, nästa år för att cykla upp för Mont Ventoux och Col du Tourmalet. När man väl är i trakterna för Tour de France 2011, skulle man kanske passa på och se målgången av någon etapp!?

Mont Ventoux

För att ta sig upp för Mont Ventoux startar man sin färd söder från Bédoin, ca 22 km med 1610 m höjdskillnad. Det ska vara den svåraste och mest kända uppfarten. Medellutningen är 7,1 %. Fram till Saint-Estève är klättringen lätt, men de sista 16 kilometrarna har en medellutning på 10 % och det förekommer ofta kraftiga vindar. Mumma!

Col du Tourmalet

Col du Tourmalet är en bergstopp i de franska Pyrenéerna. Den har tuffaste klassificeringen i TDF, det vill säga Hors Catégorie. Tourmalet översatt till svenska betyder ungefär ”svår omväg” eller ”dålig väg”. Toppen är 2115 meter över havet med 7,5 % lutning i snitt. Maximal lutning är 11 %. Färden upp till toppen är 17,1 km.

The 1910 Challenge from RAPHA on Vimeo.

Nåja, drömmen lever vidare och dagens pass blev en tur på ca 9 mil. En riktigt trevlig snackrunda om Glasrikesresan, Mallorca, Italien och bergen i Frankrike! Tack, pojkar!

1 Kommentar

  1. Fantastiska bergstoppar, fantastisk inspiration, fantastisk blogg hittils! Denna hamnar direkt i min Google Reader 🙂