Rundor, Träning, Vintercykling

Sträva efter distans

Min plan idag, lördag var att cykla solo och långt, målet var en liten bit över 130 km bort.

Att cykla på vintern innebär att allt är annorlunda än på sommaren. För det första är cykeln en sk CX, cykelcross som är utrustad med skärmar, lång kompislapp bak som skyddar den som ligger på rulle mot stänk från underlaget och en egolapp fram, som skyddar cyklistens egna fötter och vevpartiet!

image

Sen är det oftast minusgrader ute en riktig vinter och med mot- och kantvind känns dessa minusgrader ännu kallare. När det är kallt så tar det evigheter att klä sig rätt, får inte bli kallt och inte för varmt, svettiga och blöta kläder blir iskalla förr eller senare. Rekommenderar lager på lager, något som suger upp fukt närmast kroppen, i mitt fall underställ av Merino-ull.

Jag har inte investerat i ett par värmesulor kopplade till batterier som genererar skön värme i skorna utan kör med en sk vapourteknik. Har en syntetisk strumpa närmast foten, på den en fryspåse, sen en Merino-ullstrumpa, sedan vinterskorna, på skorna dras sommarens vindtäta skoöverdrag och till slut, Grip Grabs Artic vinterskoskydd som är tjocka och även värmande. Detta fungerar väldigt bra förutsatt att man har skor som är lite större än sin vanliga skostorlek, helst 2 storlekar större så man kan röra på tårna.

Minusgraderna gör även att vätskan man har med sig, fryser till is väldigt snabbt om man inte har flaskor eller termosar som är gjorda för att inte detta ska hända. Som ni ser på bilden, så kör jag med en flaska som har termoisolering och även en termos. Den som fungerar bäst är termosen, hade kaffe i den och efter ca 6 timmar ute idag så var kaffet fortfarande varmt när jag kom hem. Cykelflaskans innehåll blir iskallt eller sorbet liknande efter ett par timmar.

På vintern är det viktigt att köra distans som är en grundläggande träning inför sommaren och verkligen inte tänka på farten. Det är tiden i sadeln som räknas, inte snittid och hur snabb du var idag. Många lägger tonvikten på uthållighetsträning (60-70% av maxpuls) under denna period. Distanspassen bygger en stor motor som sedan kan trimmas med hjälp av intervaller och träning med högre intensitet. Ambitiösa cyklister kan köra mellan 3-5 timmar och för många är ordet distanspass synonymt med långpass!

Så hur gick mitt distanspass?

Planerade att köra väldigt lugnt första 3 milen men efter 8 mil började hjärnan hitta massa problem, det var för mycket mot- och kantvind, frös om händerna och ena stortån m.m. Det blev en rak väg hem i motvinden och hamnade precis under 100 km och den plan jag hade, att slå en utmaning på Strava, Gran Fondo 1 gick i stöpet. Förhoppningsvis kommer nya utmaningar på Strava och nya dagar.

Fotnot: Strava uppfanns av 2 roddarkompisar på Harvard i USA och den ena, Michael Horvath tillbringade första 6 åren av sitt liv i Sverige (Sträva = Strava).